Kerstpakketten 2020

Geplaatst op door

Actie Kerstpakketten – het is wéér gelukt!
 
Bijna 700 kerstpakketten verlieten op zaterdag 19 december de Opstandingskerk in Marsdijk. Met hulp van een groot aantal vrijwilligers en met financiële steun van nog veel meer mensen, werd de dertiende editie van de Actie Kerstpakketten afgerond.
 
Feestelijke dozen moesten in elkaar gevouwen en dichtgeplakt. Goederen moesten in ontvangst genomen en gesorteerd. Een schat aan producten moest uit treetjes en dozen gehaald en uitgestald. Allemaal klusjes die dit jaar gefaseerd en in kleine teams gebeurden – goed ventileren, mondkapjes op en afstand houden.
Verspreid over de dagdelen rijden verschillende teams met winkelwagentjes door de kerk. Van alle producten die ze passeren moet er zeker één in de doos. Van sommige producten iets meer – dat hangt af van de samenstelling van het gezin waar de doos naartoe gaat. Het etiket geeft het aan: mannen, vrouwen, kinderen… Elk huishouden een doos op maat. Kerstkransjes gaan erin. Kerststol met roomboter, limonade, tonijnstukken, chocolademelk en aardappelpuree. Voor gezinnen gaan er zo’n dertig verschillende producten in. En dat nog afgezien van tegoedbonnen – voor een kop koffie in een restaurant bijvoorbeeld. Een ongekende luxe voor mensen met een inkomen dat recht geeft op ondersteuning door de Voedselbank. En dat is precies de bedoeling van de Kerstpakketten: iets extra’s voor de feestdagen, zoals dat voor meeste Nederlanders vanzelfsprekend is.
 
Betrokken en sociaal
De Actie Kerstpakketten lééft in Assen. De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Kloosterveen wil de betrokkenheid bij de actie stimuleren. Op verschillende plekken in de wijk zijn plekken aangewezen waar mensen zelf producten kunnen brengen. Eén van die plaatsen is basisschool De Parel en daar komt een groot aantal pakken pannenkoekenmix te staan. Leerlingen die net hebben leren schrijven, maken er prachtig versierde wensen bij. Ze vallen echt op tussen de alle producten in de Opstandingskerk.
Op het Gomarus College volgt een aantal leerlingen een gastcollege armoede, verzorgd door de rooms-katholieke parochie in onze stad. Ze gaan in dat kader op bezoek bij de Voedselbank, en ze besluiten een inzamelingsactie bij Albert Heijn in winkelcentrum Vredeveld te houden. Gesteund door de bedrijfsleiding overtuigen ze klanten ervan om een doosje thee of een flesje limonadesiroop mee te nemen uit de winkel. Bij het verlaten van de winkel kunnen ze die inleveren bij de leerlingen. De doosjes en flesjes gaan naar de Opstandingskerk.
Het onderstreept wat wethouder Jan Broekema naar voren brengt in de videoboodschap die getoond wordt aan alle opeenvolgende teams. Daarin bedankt hij alle vrijwilligers namens het College van B&W bedankt voor hun betrokkenheid en inzet. Assen is een betrokken en sociale stad. Een stad waar mensen naar elkaar omkijken en oog hebben voor elkaar. Een stad waarin echt samengewerkt wordt als het erop aankomt, aldus de wethouder.
 
Vrijwilligers en donateurs
Op vrijdagavond worden de volle dozen dichtgeplakt en gesorteerd. Op zaterdag komen medewerkers van verschillende welzijnsinstellingen en vrijwilligers van diverse kerken ze halen om ze direct daarna af te leveren. Om mensenmassa’s en opstoppingen te voorkomen hebben de verschillende organisaties een eigen tijdslot.
Jaarlijks is het gereedmaken van het toenemend aantal pakketten een uitdaging, dit jaar deed corona er een schepje bovenop. Maar het is weer gelukt! Met hulp van een groot aantal kerken en diverse organisaties in de stad. Ook dit jaar kon het door de vrije tijd die een groot aantal vrijwilligers hieraan besteedden. En niet in de laatste plaats door de vele donaties. Duizenden euro’s van particulieren en bedrijven maakten het mogelijk om de dozen tot de rand te vullen met producten waarmee kerst en nieuwjaar extra feestelijk gevierd kon worden. Alle vrijwilligers en alle donateurs: veel dank en graag tot volgend jaar!
 

 
___

Betrokken bij de Actie Kerstpakketten Assen zijn:
de Protestantse Kerk Assen, Budget Support, de rooms-katholieke Geloofsgemeenschap Maria Tenhemelopneming, de Voedselbank, de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv) Het Lichtpunt, Vaart Welzijn, Solo Bewindvoering en DUO Bewindvoering, Assen Zoekt, Ladies’ Circle Assen, GKv Assen-Zuid, Humanitas Thuisadministratie, Werkplein Drentsche Aa (WPDA), GKv Noorderlicht en de Gemeentelijke Kredietbank.

Deel dit bericht: