Stichting: ‘De Samaritaan’

Geplaatst op door

Stichting De Samaritaan
omzien naar onze naaste aan de rand van de samenleving
 
“Hier krijg ik kippenvel van”, dat zei een van onze gasten toen we op Stille Zaterdag de paaspakketten uitdeelden. Ze was helemaal ontroerd door wat ze ‘zomaar’ kreeg. En zo zijn er meer van die ‘gouden’ momenten die wij ervaren bij onze inzet voor onze dakloze en minder draagkrachtige medemens.
 
De Samaritaan is een stichting waarin gemeenteleden van diverse kerken in Assen zich samen inzetten vanuit liefde en bewogenheid voor onze naaste. Dat doen we met verschillende activiteiten (bekostigd door bijdragen van de kerken en onze donateurs).
Iedere zaterdag verzorgen we in de Open Hof (kerkgebouw Nederlands Gereformeerde Kerk aan de Sleutelbloemstraat 1 in Assen) een gratis warme maaltijd voor daklozen en minder draagkrachtigen. Belangrijk daarbij is ook de mogelijkheid tot ontmoeting, gezelligheid en een goed gesprek.
Daarnaast helpen we ook door het verstrekken van een tijdelijke geldlening, voedselpakketten of andere thuisondersteuning.
Dit alles is alleen mogelijk door de inzet van vrijwilligers. De meeste van hen zijn actief op zaterdag bij de organisatie van de maaltijd. Bij toerbeurt koken of begeleiden zij onze gasten. Helaas is onze groep van vrijwilligers de afgelopen tijd door verschillende omstandigheden uitgedund. En daarom zoeken we aanvulling. We zoeken:
 
4-6 kokers
Wekelijks hebben we 2 kokers nodig. Zij stemmen onderling af wat er op tafel komt, wat er nodig is en doen de boodschappen. Voorwerk kan thuis worden gedaan, maar het echte werk gebeurt in de keuken van het kerkgebouw. Behalve het koken houdt dit ook in dat de keuken weer netjes en schoon achterblijft.
Tijdsbeslag per zaterdag van ongeveer 10.30-13.30 uur (voorbereidingen thuis en boodschappen halen niet meegerekend).
 
4-6 gastheren/-vrouwen
Ook dit doen we in koppels van 2, waarvan minimaal één man. Omdat een aantal gastheren gestopt is, hebben we vooral behoefte aan nieuwe gastheren. Samen zorgen zij dat de koffie en thee klaar staat als de gasten binnenkomen, vangen zij de gasten op en doen ze mee aan de tafelgesprekken. Ook zorgen ze ervoor dat de tafel gedekt wordt en begeleiden ze de maaltijd. Nadat de gasten vertrokken zijn, zorgen ervoor dat alles opgeruimd wordt en de zaal netjes en schoon is.
Tijdsbeslag per zaterdag van ongeveer 10.00-14.00 uur.
 
Aanvullende informatie
Het aantal gasten varieert tussen de 20 en 30 per week. Soms zijn er wat meer en soms wat minder.
Om 10.30 uur gaat de deur voor de gasten open. Dan staat de koffie- en theetafel klaar. Sommige gasten komen alleen koffie/thee drinken, anderen komen alleen voor de maaltijd. Deze wordt om 12.30 uur opgediend. Dan gaat de buitendeur op slot. Nadat de gasten vertrokken zijn moet alles opgeruimd worden. Een professionele afwasmachine zorgt ervoor dat in korte tijd de hele afwas weer schoon de kast in kan.
Je wordt ingeroosterd op basis van je eigen beschikbaarheid. We streven naar ongeveer eens in de 8 weken, maar in de regel is dat ongeveer eens per 6 weken. Daarbij kun je je voorkeur aangeven voordat de planning wordt gemaakt. Wil je af en toe eens helpen? Dan kun je je ook aanmelden voor onze lijst van reserves. We doen dan een beroep op je als we door omstandigheden een invaller nodig hebben.
 
Interesse? Meer weten? Wil je een keer meedoen om te kijken of dit iets voor je is, dan kan dat ook.
Je kunt daarvoor contact opnemen met Sjoerd Boonstra (sj.boonstra@gmail.com) of Janke Boonstra-Dijkstra (jankebd@gmail.com) of telefonisch 0592-409185.

Deel dit bericht: