Theatervoorstelling ‘De OmZieners’

Datum: 20 april 2018

Aanvangstijd: 19:30

Informatie:

Theatervoorstelling ‘De OmZieners’ op 20 april in de Adventskerk
 
 
De OmZieners wordt gebracht door de Joseph Wresinski Cultuur Stichting. Een theatergroep van mensen die in armoede leven. Samen met professionele regisseurs maken en spelen zij theater dat laat zien wat mensen in armoede meemaken, wat zij denken en voelen en wat anderen over hen denken en zeggen.
“Wij willen heel graag de ogen openen van mensen die van alles denken over armoede. Over ons dus. Er zijn mensen die zeggen dat armoede je eigen schuld is. Maar weten zij wel waarover zij praten? Kennen zij ons?”
 
“De theatervoorstelling ‘De OmZieners’ moet je niet alleen zien maar vooral ook beleven” zegt Inge Nooijen, coördinatrice van sociale wijkteams. “Het is een intense, ontroerende voorstelling die onder je huid gaat zitten. Het spel is prachtig. Maar het is niet alleen spel. Het is het echte leven”.
“Dat klopt”, zegt Laurens Umans, schrijver en regisseur van De OmZieners. “Wij willen het echte leven op het toneel brengen. Het echte leven van echte mensen. Mensen van vlees en bloed die in armoede leven. Dat is waar het ons om gaat. En dat doen we met hartstocht en humor.”
 
Werkloze Pieter en rijke familie Van der Saeftinghe
De OmZieners vertelt onder andere het verhaal van Pieter. Pieter is werkloos en wil zielsgraag aan het werk. Betaald werk. Maar door de uitkerende instantie wordt hij dan weer hierheen gestuurd en dan weer daarheen. Overal moet hij werken met behoud van uitkering. Hij krijgt dus niet betaald. Als hij het werk weigert, krijgt hij een strafkorting op zijn uitkering. Een vriendin van Pieter noemt dit ‘slavenhandel’. Maar Pieter gaat trouw dan weer hierheen, dan weer daarheen. Want alles beter dan thuiszitten. Toch? Of knaagt het aan zijn gevoel voor menswaardigheid en zelfrespect?
De OmZieners vertelt ook het verhaal van de familie van der Saeftinghe. Een keurige familie met een dikke nek en portemonnee. Zij hebben een erfenis te verdelen want papa is dood. Hoe gaan ze dat doen, het geld verdelen? Gaan ze gezellig samen rond de tafel zitten? Of slaan ze mekaar de hersens in?
 
De OmZieners stelt vragen over de samenleving en hoe deze is ingericht. Over het handelen van mensen met macht en invloed, en de gevolgen daarvan voor mensen in armoede. De voorstelling laat zien hoe armoede mensen kwetsbaar maakt. De OmZieners is ook een zoektocht naar compassie. Niet in de zin van medelijden, maar “het voelen van de pijn van een ander in jouw hart”, zoals een man in armoede omschreef. Kennen we nog compassie voor de ander?
 
De voorstelling in Assen wordt mede georganiseerd door de werkgroep Kerk en Theater Vredenoord
Waar: Adventskerk
Wanneer: Vrijdag 20 april om 19.30 uur ontvangst publiek. 20.00 uur aanvang voorstelling.
Entree: Gratis. Vrije gift na afloop

Deel dit bericht: